Gäst på begravning

Som nära anhörig eller vän hör du till de självskrivna deltagarna på en begravning. Men även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du inser att också du har rätt att delta i sorgen. Det betyder ofta mycket för familjen när människor tar sig tid att närvara. En del vill dock hålla begravningen inom en mindre krets och bjuder in de gäster som ska närvara, vilket i så fall utannonseras i god tid innan begravningen.

Karlholmsbruk

Klädsel

Idag klär man sig ofta mindre formellt på begravningar. Vanligast är mörka färger om inte annat nämns i annonsen. Svart slips är alltid korrekt, om man vill följa etikettsreglerna kan männen i närmsta familjen bära vit slips.

Ankomst

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen.

Placering

Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet.

Begravningscermoni

Hur själva begravningen går till kan variera beroende på om det planeras en kyrklig eller borgerlig ceremoni – eller en begravning enligt annat trossamfund. En begravning som följer ordningen enligt Svenska kyrkan har en förutbestämd ritual. En borgerlig begravningsakt kan vara helt fritt utformad efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål.

Efter begravningen

I anslutning till begravningen anordnas ofta en minnesstund. Vanligtvis sker det i ett församlingshem, i någon av de anhörigas bostad eller i annan lokal. Inbjudan kan t ex ske via dödsannonsen, via brev eller muntligt.

  • Livsarkivet
  • SBF
  • Familjesidan